Nederland mag zich gerust tot de Europese frontrunners in algemene digitalisering rekenen. En daar heeft Nederland zich niet overschat, want ze staan 3e plaats op de EU Digitaliseringsmeter. De Nederlanders zijn er niet alleen van overtuigd dat digitalisering bijdraagt tot meer productiviteit, slimmere automatiseren van administratie en productie, of meer specifiek voorspellend onderhoud mogelijk maakt. Sectoren zoals Informatietechnologie en Communicatie ( 89 %) en Energie (81 %) zijn heel sterk gedigitaliseerd, maar…de Nederlandse industrie loopt met amper 41 % sterk gedigitaliseerde bedrijven sterk achter op bijvoorbeeld Ierland en Zweden, waar de industrie met meer dan 60 % sterk gedigitaliseerd is.
Het schoentje wringt vooral en quasi in alle regio bij MKB en niet bij de grote bedrijven, waar de adoptiegraad (digitalisering 60 % is, robotisering 33 % en cyberbeveiliging 75 %). Als het gaat over de adoptie van digitalisering (25%), robotisering (12 %), en cyberbeveiliging (25 %) scoort MKB heel slecht. Bronnen vermelden dat er geen tekort is in Nederland aan technologie en expertise voor het uitrollen van die digitalisering, eerder het MKB tè weinig open staat voor vernieuwing, en dat deze grote heterogene groep bedrijven in de toeleverketen kritisch schaakstukken zijn in het groter geheel van de toeleverketen naar grote bedrijven.
Kortom, Industrialfairs, heeft op vraag van haar Benelux technologiepartners de opdracht aanvaard om enerzijds MKB sneller en efficiënter digitalisering te adopteren, tegelijkertijd de Nederlandse industriële digitale frontrunners reeds het next big thing in digitization te serveren. Een opdracht dit zich tot op heden reeds concretiseert met een eerste 20 technologiepartners die sprong naar Nederland wagen. U vindt ze hier
Afstand tot de markten en het service model !
2 factoren zijn cruciaal voor het organiseren van een geslaagde eerste ABISS NL.
In eerste instantie moet de summit ideaal gelegen zijn tegenover de totale aan te spreken markt van bezoekers. Nederland heeft enorm veel bedrijven (machinebedrijven 8700, waarvan circa 3000 machinebouwers in hightech, food, farma, oil & gas) actief of toeleverend aan hoogtechnologische sectoren deel uitmakend van de naar schatting totaal 27.000 maakbedrijven. In overleg met de initiatief nemende tech partners, en wetende dat het zwaartepunt van de Nederlandse industrie vooral in Zuid- Oost Brabant ligt, en dat de top 100 maakbedrijven in Zuid- en Oost-Nederland liggen, werd de keuze voor Breepark in Breda gemaakt, waar op basis van een selectie van beslissersprofielen de bezoekerswerving wordt uitgevoerd, in samenwerking met kenniscentra, universiteiten en de vele gedrukte en digitale technologische media.
In tweede instantie vereist een evenement als ABISS NL 2025 betaalbare all-in formules voor de exposanten, een hoge graad van hospitality en visitor experience. Ook de ligging tegenover de belangrijkste snelwegen, maar ook de beschikbaarheid van gratis parking, gratis en kwalitatieve catering, en moderne faciliteiten voor deze eerste summit &netwerkbeurs waren van cruciaal belang.